Najzgodnejši Sončni vzhod v letu 2023 

Prihaja najdaljši dan v letu 2023, ko bo Sonce najdlje nad obzorjem opazovalca. To bo, kot že sama beseda »solsticij« pove, ob poletnem solsticiju.  Beseda solsticij izvira iz latinščine in je skovana iz dveh besed. »Sol« pomeni Sonce, »sistere« pa pomeni stati. To je torej dan, ko Sonce dalje »stoji« na nebu.

A ste vedeli, da kljub temu, da je 21. junij najdaljši dan v letu 2023, Sonce ta dan ne bo najzgodnejše (najbolj rano zjutraj) vzšlo, pa tudi ne najkasneje (najbolj pozno zvečer) zašlo.  

Sonce namreč v letu najhitreje vzide 11. junija, to je deset dni pred poletnim solsticijem,  ko bo do vzhoda prišlo že bo 5.02 (2 minuti prej, kot ob poletnem solsticiju). Najkasneje pa bo Sonce zašlo deset ni po poletnim solsticiju, 1. julija, ko bo zašlo šele 20:56 (1 minuto kasneje, kot ob poletnem solsticiju).  

Sončni vzhod na prvi poletni dan, torej 21. junija 2023, bo na Ptuju ob 5:04, zahod pa ob 20:55. Najdaljši dan v letu 2023 bo tako dolg skorajda 16 ur, natančneje 15 ur in 51 minut.  Na najdaljši dan v letu 2023 bo tudi kotna višina Sonca nad obzorjem največja, saj bo ob 12:59, ko bo Sonce prehajalo meridian opazovalca (azimut 180°), kar  67 stopinj nad obzorjem

Dnevu, ko se začne poletje (21.6.) rečemo tudi kres. Sonce se ob zenitu navidezno nahaja najseverneje na nebu oziroma je najvišje nad nebesnim ekvatorjem.

Zemlja bo na ta dan od Sonca oddaljena 152 milijona kilometrov, okoli poletnega solsticija pa sta Zemlja in Sonce v bližini točke, ko bosta najbolj oddaljena eden od drugega.

Pri tem je treba poudariti, da je čas vzhoda in zahoda odvisen od lokacije. Razlika med Prekmurjem in Primorsko, oziroma med skrajno vzhodno geografsko točko, krajem Benica, in skrajno zahodno geografsko točko, krajem Breginj, znaša 13 minut.

Če zdaj kres prižgemo za prvi maj, pa so davna ljudstva kres prižgala na dan poletnega Sončnega obrata. Naši predniki so kresovali v čast božanstvu Kresniku, krščanstvo pa je praznik preuredilo v praznik svetega Janeza Krstnika, ki je 24. junija.

Letos se tako poletje, kot letni čas, začne 21. junija, ob 16:57, konča pa 23. septembra, ob 8:49. Poletje bo tako trajalo 93 dni, 15 ur in 52 minut.

Lep pozdrav,

Albin Gradišnik