Srečanje IPA klubov ob schengenski meji

Srečanje IPA klubov deželne skupine Štajerske – IPA Lipnica Radgona  (Leibnitz Radkersburg), IPA Međimurje, IPA Varaždin in IPA Štajerska, ki je potekalo ob schengenski meji v Ormožu, je bilo namenjeno izmenjavi izkušenj ob varovanju meja ob vse večjih migracijskih pritiskih.

Udeležence je sprva pozdravil komandir policijske postaje Ormož, ki je zbranim, skupaj s policisti PP Ormož, predstavil tehnična sredstva in opremo, s katero slovenski policisti nadziramo schengensko mejo.

Nato so se opravili v Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, kjer je kolege iz Avstrije zanimala predvsem nekdanja meja med Avstrijskim in Ogrskim delom nekdanje skupne monarhije, ki je potekala prav v bližini Ormoža, ter od kod nemško ime za Ormož – Friedau.

Zgodovino, sedanjost ter bodoči razvoj mesta ob Dravi so predstavili župan občine Ormož in predstavniki muzeja.  Sledil je ogled lokalne vinske kleti Puklavec Family Wines. Sledil je ogled gasilskega muzeja v Miklavžu pri Ormožu. Po uradnem delu so obiskali turistično kmetijo Hlebec, ki je v bližini slovensko-hrvaške meje, kjer so okrepili stike med avstrijskimi, slovenskimi in hrvaškimi IPA prijatelji ter se dogovorili za prihodnje sodelovanje.