Planet Jupiter septembra v opoziciji

Planet Jupiter bo 26. 9. 2022 v opoziciji, oziroma bo z Zemljo in Soncem v isti vrsti. Jupiter bo 26. 9. 2022 navidezno celo noč na nebu (vzhod ob 18:51 in zahod 6:51), ter bo v sredini noči najvišje na njem. Ob zgornji kulminaciji (0:54), ko bo prečkal meridian opazovalca (jug = 180°) bo dobrih 43° nad obzorjem (glej prikaz narejen s programom Stellarium).

Jupiter je v opoziciji, ko je na nasprotni strani Sonca in je najbolj primeren za opazovanje. Opazujemo pa ga lahko že sedaj. Opazovali pa ga bomo lahko tudi po opoziciji vse do začetka decembra.

Kako ljubiteljski opazovalci najdeno Jupiter na nebu? S prostim očesom se ozremo proti ozvezdju Ribi (lat. Pisces – pomagamo si lahko s spodnjo zvezdno karto, ki jo najdemo na spletni strani https://www.heavens-above.com/SkyChart.aspx?lat=46.5629&lng=15.6485&loc=2&alt=274&tz=CET

Sky chart (old version)
Satellite predictions and other astronomical data customised for your location.
www.heavens-above.com). Malo pod njimi bomo videli svetlo oranžno kroglo. To je Jupiter. Jupiter se bo ob letošnji opoziciji gibal v razdalji 3,9 a. e. od Zemlje. Na nebu bo zelo svetel, saj bo njegov navidezni sij -2,8 magnitude. Prav tako bo tudi precej velik, saj bo njegov zorni kot kar 49,9 ločnih sekund in se ga bo s prostim očesom že dalo nekoliko ločiti od zvezde.

Če pa uporabimo še navaden daljnogled bomo zraven Jupitra videli še njegove štiri lune (26.9.2022 ob 1:00 je zgoraj nad Jupitrom Ganimed. Spodaj pod Jupitrom je Io, Evropa in Kalisto).

Precej vstran od planeta Jupitra boste videli tudi planet Mars in nekoliko bliže še planet Saturn (glej zvezdno karto)

Ali ste vedeli, da je po planetu Jupitru poimenovan dan v vsakem tednu. To je četrtek.

Tudi ostali dnevi v tednu so poimenovani po Soncu, Luni in petih s prostim očesom vidnih planetih. 1. dan v tednu = nedelja (dan imenovan po Soncu, ang. Sunday), 2. dan = ponedeljek (po Luni), 3. dan = torek (po Marsu), 4. dan = sreda (po Merkurju), 5. dan = četrtek (po Jupitru), 6. dan = petek (po Veneri), 7. zadnji dan v tednu = sobota (po Saturnu). Ja prvi dan v tednu je nedelja, zadnji dan v tednu pa sobota. Zakaj danes na koledarju ni več tako je dolga zgodba, ki bi posegla ta namig za tokratno zanimivo opazovanje planeta Jupitra.

V oktobru bomo lahko opazovali delni Sončni mrk. V torek 25. 10. 2022 ob 12:21 bo Luna zakrila 38% Sončevega premera. Upamo, da bo Skupini za astronomijo Kasiopeja, ki deluje znotraj Regionalnega strokovnega kluba policistov Štajerska, takrat morda uspelo izvesti javno opazovanje s teleskopom iz Ptujskega gradu. O tem se še slišimo, saj si še naprej želimo, odličnega sodelovanje z PeTV in Ptujinfo.

Pa jasno nebo vam želimo.

Albin Gradišnik