Bili smo na Veliki Raduhi

Kot nekajkrat do sedaj, smo se tudi tokrat v jutranjih urah člani IPA kluba Štajerska zbrali na izhodiščnem mestu na Trubarjevi 19, kjer smo prevzeli kombi, naložili pohodno opremo in se napotili v smeri Velike Raduhe.

Na poti proti Logarski dolini smo v vasi Struge, kjer nas oznake usmerijo za Snežno jamo na Raduhi, zavili desno na ožjo vzpenjajočo cesto. Po 16 km vožnje od mesta, ko smo zapustili glavno cesto smo pripeljali do izhodišča, kjer v bližini manjšega križišča parkiramo kombi. Ob parkirišču smo opazili planinske smerne table za kočo na Loki in Raduho, ki nas usmerjajo na slabšo gozdno cesto, ki se vzpne skozi pas gozda. Že po nekaj 10 korakih hoje smo prišli iz gozda na spodnji del planine Loka. Vzpon smo nadaljevali po razmeroma strmi cesti, po kateri smo se v nekaj minutah povzpeli do koče na Loki, kjer smo se okrepčali z jutranjo kavico in pojedli malico.

Od koče smo se napotili po markirani poti v smeri Raduhe ki se po nekaj 10 korakih razcepi na dva dela. Pot smo nadaljevali rahlo levo po poti, ki se zložno vzpenja po levem robu dolinice. Pot kmalu zavije v levo ter se strmo vzpne skozi pas redkega gozda. Strmina kmalu popusti, pot pa nas preko nekaj manjši travnikov povede v pas rušja, kjer se naprej zmerno do občasno strmo vzpenja. Pot nadaljujemo levo po prečni poti v smeri Raduhe. Vse bolj razgledna pot, po južni strani obide vrh Male Raduhe, nato pa nas pripelje na glavni greben, s katerega se nam odpre lep pogled na severno stran. Nadaljevali smo po markirani poti, kateri se kmalu z desne priključi plezalna pot od Koče na Grohatu. Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati ter nas nato po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na 2062 m visok vrh, kjer sledi krst pohodnikov.

Ob počasnem sestopu iz vrha, smo prišli nazaj na kočo na Loki, kjer smo si privoščili zaslužene domače dobrote iz kuhinje. Ko smo se okrepčali in povrnili že izgubljene kalorije, smo se napotili do vozila in se prijetno utrujeni in dobre volje, odpeljali v smeri Maribora.

Med vožnjo smo ponovili našo zaobljubo, da bomo s tovrstnimi pohodi nadaljevali in pri tem prepričevali in spodbujali še ostale člane, da se pridružijo tovrstnim druženjem.

Tome Petreski