Aktivnosti radioamaterjev na Kreti

V petek, 7. junija 2023, smo se na letališču Jožeta Pučnika na Brniku, naključno srečali slovenski radioamaterji Peter – S54W, Rado – S59ZZ  in Miran – S56VHF. Presenečeni smo ugotovili, da se bomo družili še nekaj ur, saj nas je družila skupna pot na grški otok Kreta, v mesto Hersonissos.

Še večje presenečenje smo doživeli, ko smo v Hersonissosu ugotovili, da bomo do 14. 7. 2023 bivali v istem družinskem hotelu.

Ker sta imela Peter in Rado s seboj radioamatersko postajo in opremo, se je kmalu porodila zamisel, da člani IPA kluba Štajerska v eter ponesemo glas našega kluba. Koordinator in QSL manager radioamaterske sekcije IPA kluba Štajerska, Milan – S58MU, nam je v uporabo dodelil klubski radioamaterski znak S59IPA, postavili smo anteno, priključili radioamatersko postajo in že se je na radioamaterskih frekvencah zaslišalo »CQ CQ CQ SV9/S59IPA/P«.

CQ CQ CQ SV9/S59IPA/P

CQ pomeni, da postaja oddaja splošen klic.

SV9 je oznaka otoka Kreta. V skladu z radioamaterskimi pravili je potrebno namreč pred svojim radioamaterskim znakom uporabljati še predpono države, v kateri gostuješ.

Črka P na koncu pomeni, da smo bili izven svojega »domovanja« oz. »portable«.

S pozivnim znakom SV9/S59IPA/P smo vzpostavili 53 zvez z 19 različnimi državami. Zadovoljni smo, da nam je uspelo vzpostaviti zveze tudi s članoma IPA Slovenije, Milanom – S58MU in Jocom- S55N, članom IPA Hrvatska Matom – 9A3SM ter članom IPA Češka Pavlom- OK4RQ.

Pri delu smo uporabljali elementno Delta Loop anteno in radijsko postajo TS480 SAT – 100W.

Na fotografiji Rado – S59ZZ. 

Zapisal: Miran Šadl, predsednik IPA kluba Štajerska