150 obiskovalcev astronomskega opazovanja delnega Sončnega mrka na gradu Ptuj

Skupina za astronomijo Kasiopeja, ki deluje znotraj IPA Regionalnega strokovnega kluba policistov Štajerska, je 25. oktobra 2022 izvedla astronomsko opazovanje delnega Sončnega mrka iz Ptujskega gradu.

Dogodek je na grad Ptuj privabil okrog 150 obiskovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Poljske. Dogodek je posnela Ptujska televizija PeTV. Na dogodku je bila tudi novinarka časopisne hiše Večer.

Oblaki so nekaj časa oteževali pogled proti Soncu in Luni, tako da smo obiskovalcem v tem času razložili in predstavili kako pride do Sončnega in Luninega mrka. Na preprost način smo jim razložili vse 4 tipe Sončnih in vse 4 tipe Luninih mrkov. Predstavili smo jim Saroški cikel kot, metodo za napovedovanje naslednjih mrkov. Pojasnili smo jim kaj je to sinodski, drakonski in anomalistični mesec, ter padni in dvižni Lunin vozel. Prav tako smo jim pojasnili magnitudo Sončnega mrka, kot odstotek zakritosti Sončevega premera. Za obdobje 5000 let (od leta 2000 pred našim štetjem do leta 3000) smo jim prestavili najdaljše in najkrajše Sončne in Lunine mrke v tem obdobju.

Nato je skozi oblake le pokukalo Sonce  in smo lahko obiskovalcem, med njimi članom IPA, učiteljem in učencem ptujskih osnovnih šol ter osnovne šole Log Dragomer iz Brezovice pri Ljubljani, omogočili ogled delnega Sončnega mrka.

 

Na opazovanju je do nas pristopila učenka ene izmed osnovnih šol in povedala, da si je zelo želela ogledati Sončev mrk, sedaj pa joj…, ti oblaki. Ko je skozi oblake le pokukalo Sonce se je pokazal njen nasmeh in vesele besede “vidim ga”.

Če je organizacija opazovanja delnega Sončnega mrka komu polepšala dan je dosegla svoj namen in IPA geslo  »Servo per Amikeco« (Služiti prijateljstvu). Zato se Pokrajinskemu muzeju Ptuj-Ormož, Ptujski televiziji PeTV, časopisni hiši Večer, spletnim portalom Ptujinfo.com, Mariborinfo.com, Sobotainfo.com, Netmedia.si, astronomski reviji Spika, Osnovni šoli Olga Meglič Ptuj, Osnovni šoli Log Dragomer, Mestni občini Ptuj, Turistično informacijskemu centru Ptuj,  Policijski upravi Maribor, IPA Sekciji Slovenija, članom IPA kluba Štajerska in drugim, ki so pripomogli, da je javna prireditev uspela zahvaljujmo za njihovo pomoč. Hvala.